måndag 5 mars 2012

Staden ovan molnenLinbanan hade inte gått igång för säsongen. Alltså var vi tvungna att ta husbilen de två serpentiniga kilometrarna upp till staden Érice, belägen 800 meter över havet. Nio hårnålskurvor den enklaste vägen. Efter fyra kom handsvetten. B körde lugnt. Jag tittade uppåt, inte ner över stupet och den hisnande utsikten. Ta bilder? Nej, det finns ju vykort!
Väl uppe på p-platsen, som krävde en hårt åtdragen handbroms, vandrade vi in i staden, som nu hyser obegripliga 30 tusen invånare. Var bor dom? Bergstoppen är ju ändå inte så stor! När vi gick förbi något som liknade en fängelsehåla, hörde vi barnskratt. Aha, bostäder ner i berggrunden alltså!
Érice byggdes 6-7 århundranden före Kristus. Det började med ett tempel ägnat åt Venus Erycina, kärleks-och fruktbarhetsgudinna.  Kung Eryx, son till Afrodite, tros vara byggaren som ville hedra det kvinnliga, genom att länka samman Venus med grekiska Afrodite och Astarte i Fenicien. Venus tillbads under flera århundranden och man sade att sjöfarare drogs till Érice som av en magisk kraft. Där fanns en speciell atmosfär av konst och kultur. En klippa var enligt sägnen Odyssevs förstelnade skepp. Runt templet fanns tjocka murar och 2000 människor levde i vad som ansågs vara Siciliens religiösa centrum.

Historien upprepar sig, som på alla ställen på ön: karthagerna intog staden år 260 f Kr, romarna blev nästa erövrare som passade på att roffa åt sig alla rikedomar i templet och klostret. Sedan kom araberna och satte sitt namn och sin prägel på staden. Normanderna kom på 1200-talet. I modern tid blev Érice kurort för rikt folk från Trapani, idag samlas regelbundet världens "hjärntrust", vad gäller vetenskap och forskning, här. Invånarna lever på turister och hantverk, bl a vävda mattor och keramik. Ett måste, är att äta och köpa med sig speciella kakor av mandelmassa, gjorda efter gamla klosterrecept. Nåväl, nödbedd är man ju inte!
I klart väder kan man se ända till Tunisien!
En mångfald kyrkor är byggda under olika århundranden.
Här uppifrån ser man hur bördigt Sicilien är.                        Vackra dörrhandtag                               Här handlar det om att ha rätt midjemått, dvs smalt!
Hela staden är byggd av natursten, gatorna belagda med huggna stenar i mönster. Golvbrunnarna är riktigt vackra mästerverk! Gatorna är smala för att skydda folk mot blåsten. Mot dimma finns däremot ingen bot - staden har nästan alltid en mörk "molnmössa" liggande över sig och det händer att dimman är så tät att vägarna är avstängda.


Papperskorg i smide
Vacker golvbrunn
En murad soffa. Säkert skön i sommarhettan!
Du måste kunna italienska eller
vara blind, för att förstå.

Marsipankakor - mums!

Hu, va högt! Är det ett nytt äventyrshotell?


Efter att ha haft olika namn utifrån det folkslag som härskat på bergstoppen, fastställdes stadens namn 1934 till Érice Mussolini, men det där andra namnet såg vi inte till nånstans. 
Och det kan man ju förstå!
Läs om "Benmuskelkramp" på http://www.mintur.se/medlemmar/paretmedhund


En mössa av tunga, mörka moln ligger ofta över bergsstaden Érice.

6 kommentarer:

 1. Häftigt! Och vackert! Ja, här i Karlstad sitter jag och fryser om händerna. Knäppt, javisst. Får väl ta på mig handskar men det blir lite svårt att skriva rätt på datorn. Skriver det sista på slutrapporten om husbilsförstudien. Få se om jag lyckas hitta pengar för att fortsätta. Annars får jag väl dra till Sicilien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, bobo, just nu behöver vi vantar! Kallt, +10 gr, envist regn, styv kuling, vi har dragit till Palermo idag, för att värma oss i köpcentra o titta på ny elektronik!

   Radera
 2. Fantastiskt så vackert! Tack för att vi fick följa med dit upp,(vi har ju inte kört dit av förklarliga skäl). Gatubrunnen var jättevacker och allt det andra åxå! Vilken känsla det måste ha varit om vi bortser ifrån den hisnande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, vi fattar bara inte hur människovarelser har åstadkommit detta! Man förstår att forskarna vill samlas på detta energiberg - det måste vara lätt att tänka stort här!

   Radera
 3. Jan är som ett barn på julafton då jag läser dina inlägg. Med tindrande öron hänförs han av din ordkonst.
  /Anna

  SvaraRadera
 4. jag tackar o rodnar o gläds och speglar berömmet tillbaka...!

  SvaraRadera