tisdag 3 april 2012

Hur vackert får det bli?

Vi har gjort en av våra få cykelturer. Längs havet, över ett slättland och utmed foten av ett berg. Så vackert att jag nästan glömde att trampa. B är en van cyklist och jag är lycklig, nybliven ägare till 21-växlad MB, inköpt för 999 kr (ja, ni vet var!) Vi hade planerat att cykla ofta. Ställa bilen och utforska trakten med vidöppna lukt-och hörselsinnen. Kajsa hade en annan åsikt. Ställde till ofog i bilen för att demonstrera sitt missnöje. Hon vann - det blev långa promenader istället.
Men så, när hon verkade trött, mätt och belåten, drog vi iväg på en tvåtimmarstur. Vi kom fram till det vanligt förekommande höga försvarstornet, beläget vid några stenhus, omoderna, halvt raserade. En skylt förkunnade att man kunde få hyra dem. Vi skrattade, vem skulle vilja bo så? Ja, varför inte Madonna, när hon ville leva vildmarksliv och leka eremit?!

Fin cykelväg längs havet. De mäktiga bergen ramar in.
Bergen har märkliga former - vilka naturfenomen har mejslat fram dem?
En gammal vinsch eller....?

En utflykt med husbilen ledde oss upp på den långa, absolut platta udde, som sticker ut från San Vito lo Capo, med hänförande utsikt över staden och havet. B hade cyklat dit en dag, varvid han skrämt en aggressiv, lösspringande vakthund till psykisk kollaps, varför vi inte behövde rädas den något mer! Sluttningarna lyste av blommor och buskar. Vår låga gulltörel blir här 1,5 meter hög och täcker stora områden. Getter av olika raser gnagde runt på glesbevuxna ängar och solen gassade brännhet på min faktorskyddade, vita lekamen.
Vidsträckt utsikt över San Vito. Sandstranden slingrar sig km-långt.

Gulltöreln blommar 


Blyg get med långa horn.
Som om någon strött ut en påse med Blomsteräng.

Framåt kvällningen är det spännande att flanera i hamnen. Fiskarna förbereder nästa tur ut på havet, näten lagas, historier och skratt kastas mellan båtarna. En frysbox installeras på kajen av optimisten som tror på stor fångst. Nästa dag på marknaden, ser vi fångsten. Från en baklucka säljs fiskar, orensade och filéade, röda och silvriga, fiskaren håller upp en bit som kräver en mycket större stekpanna än den vi har. Jag avstår.
Läs: "Vi visar Sicilien" på www.mintur.se/medlemmar/paretmedhund, om när vi tar emot frusna vänner.
Han har trätt nätmaskorna över tårna och lagar nätet.
Ovanlig och vacker målning på båtens för.
Enkelt sätt att driva en liten fiskaffär!


Åker med mattes permobil.

Nötkreatur går lösa överallt. Se upp för komockor!
Att tanka är en traumatisk upplevelse!
Målad kärra som förr användes för allehanda transporter.


Underbara konstverk med "fri mosaik" på husväggarna.


1 kommentar:

  1. Oj vilka långa sandstränder! Mosaiken på huset gillade jag.

    SvaraRadera