onsdag 7 januari 2015

POSTTRAUMATISK UPPLEVELSE

Skulle bara köpa fem frimärken. Hade några fina vykort som skulle iväg till hemlandet. Småbutikerna "tabacchi" säljer inte frimärken om man inte samtidigt köper vykort.
Alltså letade vi upp Posten, när vi var i Modica för att provantiera. Den ligger på en smal, livligt trafikerad gata. Bosse smällde igång varningslamporna (som en äkta italienare) och låste in tre parkerade bilar, medan jag sprang de hundra metrarna bort till Posten.
Oopps, där var det mycket folk, ja, det var ju dagen före nyårsafton. Folk hade väl inget annat för sig. Det fanns fyra bokstäver att välja på för att trycka ut en kölapp. En ung tjej visade mig att jag skulle trycka på P (kön för frimärken).
Väntade, väntade, väntade.
15, 25, 40 minuter. Svetten lackade, tänkte på Bosse och husbilen och de instängda bilarna.
Många postkunder som kommit in efter mig, fick klartecken på sina bokstäver.
Pling:A, pling:E, pling:A, pling:E.
Inget pling P. Visade min lapp, pekade på klockan till mannen i närmaste luckan. Han hade tjock tröja och halsduk, tjockt svart hår och djupa rynkor i pannan. Han ryckte på axlarna och tryckte: pling A,E,A.
Då såg jag att folk stod med inbetalningsavier och sedlar i händerna. Herregud, folk betalade sina räkningar på Posten! Jag förflyttades tillbaka till 1800-talet; jo, då hade vi också betalat våra skulder på Posten.
Efter en timme, när jag valde mellan att börja gråta eller spränga lokalen i bitar, kom P och numret före mig upp. Ställde mig i startposition, men efter fem minuter hade jag kramp i höger skinka och gav upp, slappnade av och då - pling: P och mitt nummer!
Gick fram till pannrynkaren och sa: Cinque stampa (fem tryck) men slog samtidigt näven i disken, vilket gjorde att han förstod att det skulle vara frimärken (franco bollo).
-Cartolina? frågade han med ännu djupare veck ovanför blicken.
-Si, braverade jag med det ord jag kan bäst på italienska.
Han gick ut i ett annat rum. Han försvann. Tänk om han inte hade frimärken för Skandinavien och åkte till Palermo för att hämta? Skulle jag snubbla på målsnöret?
Efter en evighet kom han tillbaka. Lade en bunt frimärken framför mig. På hälften av dem var det en vacker fågel. Jag tror jag sa Gott Nytt År innan jag lämnade honom, men jag är inte säkert. Utmattad och omtöcknad stapplade jag ut i kvällsmörkret.  Utanför posten stod en husbil med varningslamporna på. Bosse och Kajsa stod på trottoaren och stirrade på mig när jag kom emot dem.
-Fråga inget, säg inget, jag tål ingenting om tid och klockan just nu, väste jag och kände mig som en tryckkokare. Bosse lade in växeln och gled iväg. Släckte varningsblinkern.
Ska bara hålla mig till elektronisk kommunikation i framtiden. Frimärken tär på nerverna.

Solen går ner över goda och onda
- även över den italienska Posten.

Vet inte om vi börja bli gamla eller bekväma eller lata, men vi har under denna den tredje turen Sicilien runt, stått mycket mer och längre på husbilscampingar än vi brukar. Det blir liksom trögt att komma iväg, när vi vant oss vid servicehus och el. För att inte tala om hur mycket gott jag kan göra i den lilla bärbara ugnen. Just nu luktar det nybakat av B:s favoritlimpa med russin och mycket kryddor.
Stora platser med inhägnad bakgård på camping la Spaggietta vid Sampieri.

Vi har småskrattat åt alla jul-och nyårsprylar som husbilsfolket plockar fram, både de som fricampar och de på ställplatser. Nere vid stranden i Sampieri står två husbilar från Österrike. Det verkar som om de övervintrar där, prylarna runt bilarna är många. De hade snott en pinjetopp,
hängt på en massa krams och vips så blev det jul i den folktomma byn.

Föreningen för Fiat 500 har byggt årets charmigaste julkrubba.

En dag lagade jag en "Siciliansk Jansson": skar potatis och morötter i stavar, vispade ihop kokosmjölk, spad av matjefilé, kalles kaviar, grädde, salt o peppar. Varvade i en ugnsform och petade i matjesstrimlor, svarta oliver och soltorkade tomater. Ströbröd och mycket parmesanost ovanpå. Göööötttt!

Bakade hälsokaka med rivna äpplen och frökex, när vi tog avsked 
av våra vänner Christina och Åke, som tyvärr var tvungna att åka hem tidigare än planerat.
Så här ska fikat avnjutas: Christina, Åke och Bosse.

De långa stränderna inbjuder till aktiviteter. Sanden är hårt packad, så man kan både cykla, rida och promenera som på en vanlig landsväg. Ett gäng ryttare passerade husbilen, en av dem stannade upp, tittade på regskylten och frågade: Svezia? Jag nickade och han lyste upp: Zlatan Ibrahimovic!
Jag ville vara artig och sa (på påhittad italienska): ja, han har ju spelat i Milan.
-No, no, sa italienaren och glodde på mig. -Han spelar ju i PSG. Skäms att inte veta det!
Sverige= Zlatan!

Härliga strandpromenader.

Många förfallna minnesmärken efter storhetstider med fiskeindustrier.

Hus i min stil! Arkitekterna verkar ha kul här.

Inspirerande att kika in i trädgårdarna.

En sådan utedusch vill jag ha!

Sampieri är en fd fiskarby, som slukats av turismen.
Både sjögubbar och båtar har fått gå i pension.

Bra låsanordning när man lämnar huset för vintern.

Det behöver inte vara dyrt att odla!

Kajsa tränar sig i vrålmorr och tandvisning inför dagens kattmöten.

-Mig skrämmer ingen, säger de sicilianska katterna.
-Inte ens en schnauzer från Svezia!16 kommentarer:

 1. Hahaa.. kanske Zlatan skrämmer mer än Kajsa! Men är det inte så över hela värden svårt med frimärken. Har själv en förmögenhet med frimärken för jag får inte iväg breven/korten!!! Så är fisket så dåligt att småbåtarna inte lyckas leva på fiske i Medelhavet eller till marknader eller är det stora båtar som gäller även där?
  Vilken läcker krubba verkligen en perfekt ställe att dekorera för det är sådana rariteter man hittar i lador nuförtiden, hahaa...!God fortsättning på nya året och så underbart att du kan utnyttja extraspisen så mycket då blir det mera variationer på matsedeln!!! Kram ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack Amanda, God Fortsättning själv! De små fiskebåtarna ägnar sig nog åt hushållsfiske, de mellanstora säljer på kajen o till restauranger.

   Radera
 2. Tack för vackra bilder som piggar upp i den mörka svenska morgonen :)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej Eva! Kul att kunna göra dig glad! Vi ses väl i sommar?!

   Radera
 3. Sciliansk Jansson låter jätte gott. Måste testa..
  Underbara bilder.

  /Aila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den Jansson ska du pröva! Mmmmm! En annan höjdare jag kör mycket nu: stek vitlök i olja, släng i en massa färsk spenat plus små tomater och till sist fetaost o svarta oliver. Gott o snabbt som tillbehör.

   Radera
 4. Vilket tålamod du har att stå så lääänge i frimärkskön, jag hade gett upp. Hoppas nu att korten kommer fram ordentligt. Själv väntar jag på ett kort som skickades från Spanien i början av november hihi
  Fina bilder ni visar från Sicilien.
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yvonné! Ja, ibland vore det bättre att köpa fina vykort o dela ut dom när man kommer hem!

   Radera
 5. Jag minns med fasa när jag stod i kö för att ta ut pengar i en grekisk bank. De hade inte datorer. Kunde inte använda kortet som hade Å och Ö i koden. Det var den gången min mamma var med och sade "det är dåligt att de inte pratar svenska på en bank".
  Kram från Millvy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi , Millvy, den var rolig! Vågar inte tänka på Grekland med dom krylliga bokstäverna! Här i Italien kan man åtminstone uttala orden.

   Radera
 6. Ja har tidigare tagit med frimärken från Sverige och konstigt nog .....så har de vykorten alltid kommit fram. Där emot så satte jag Sv frimärken på ett paket från Portugal .....det tog 2 månader för att komma fram :) I år glömde jag frimärkena och därför har det inte blivit några kort skickade :(
  Den låda Siciliansk Jansson låter jättegod, något jag måste testa. Är snart på väg till Italien...om jag vågar åka båt förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frågan är nog mer: vågar man åka bil i Italien? Som tur är har de respekt för oss husbilar, vi är lite för stora för att köra på.

   Radera
 7. Ha ha jag ser dig framför mig där i frimärkskön ;-) eller vad det nu var för kö. Du där där Jansson hade jag gärna inmundigat!

  kram kram Hälsaaaaaaaa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag kom på att du väl jobbar vid Mariatorget?! Jessica jobbar i butiken Kreativ Insikt på Hornsgatan, månd o tisd! Titta in där vetja!

   Radera
  2. Men va?! Där ser man - jag ilar dit i morgon! Vilken överraskning jag ska bli ;-))

   Radera
 8. Kanske har du hört att jag varit och hälsat på?!

  SvaraRadera