tisdag 3 december 2013

RENA, RAMA GREKISKAN!

I guideböcker har jag läst att grekerna är ett folk som gärna bistår med hjälp, utan att vänta sig något i gengäld. Det fick vi erfara i kväll.
På dagarna står vi förstås vid någon strand, men inför natten kör vi till bebyggda områden med belysning. Idag for vi till en grusplan utanför veterinären, som vi ska besöka i morgon. Alldeles intill ligger en verkstad. På kvällen knackade en man på dörren.
-Säg att hunden är sjuk och att vi.... började jag viska bakom ryggen på B, som öppnade. Van att bli bortkörd, van vid husbilsförbud.
Mannen pratade och viftade och visade att vi kunde ställa oss vid verkstaden istället. Planare, lugnare och tystare! När vi körde upp på asfalten, gick han in och tände ljuset i lokalen - för vår trygghet! Vi satt länge och tårögda över denna omtänksamhet! Vi har köpt med klistermärken med en dalahäst på. Han ska få en sådan i morgon!
                                     
Stranden på dagen.....

                                   
                               .....men bland hus och ljus när solen går ner!

Vi fick nys om att en penningstark, "galen" tysk hade byggt en riddarborg  vid havet! Måste ses! Vi snirklade dit via "grönsaksvägar", som jag kallar leriga stigar som används mellan växthus och olivodlingar. Vi såg den på långt håll, ofattbart! Ni vet hur grekisk bebyggelse ser ut: låg, vitmålad, tegeltak. Här fanns hela pojkdrömmen! Riddare, vindbryggor och massor med torn. Det enda som fattades var en trängtande jungfru! Inte nog med detta: bredvid borgen låg en murad häst! Så stor att det rymdes en 2-rummare inuti kroppen! Veckans upplevelse!
Växlande väderlek - nu har vi helt klart för oss vad det uttrycket innebär!
Hetta, ljumma bad, stekande sol avlöses av en vecka med skyfall, evighetslånga och hamrande åskväder. Vi läste i guideboken att Peloponnesos har en mycket regnig vinter, 
men ... det fixar vi när vi kommer dit, tänkte vi. Är nog inte så farligt. Positivt tänkande bara!
Vi spelar spel, bakar bröd, läser Alice Munro, äter gott för att hålla de regntunga skyarna borta. Men, det är inte förrän vi hör om vinter, snö och bister kyla i Sverige, som vi kan njuta oss igenom de strilande dagarna. Här låter de naturen ta hand om regnvattnet. Så blir det floder av vägarna också!
Brunt vatten istället för asfalt.

Det är något fel på det grekiska språket. Rättare sagt med bokstäverna! Felet ligger i att de inte ser ut som våra. Det går inte ens för en fantasifull människa att gissa sig till vad de ska föreställa.
Därför har vi inte lärt oss grekiska än (var tror ni uttrycket: "rena grekiskan", kommer ifrån?), vi väntar tills dom tagit sitt förnuft tillfånga och börjar använda våra bokstäver. Jag behövde två dagar för att träna in ordet havregryn, som jag sedan med lätt nonchalans uttalade så perfekt att biträdet begrep direkt. Hon hämtade påsen och höll sedan en kvarts föreläsning om allt man kunde använda grynen till. Tyvärr kunde man inte koka gröt på dom, sa hon, fast jag påstod det.
Sekund heter på grekiska: dhefterålleptå (om man skriver det som det uttalas). Att hålla reda på var betoningen ska ligga blir övermäktigt, nån gång måste man ju andas! Att JA på det hellenska språket heter NE, ligger ju bara i linje med detta! Förstår ni nu vad jag menar?!

Har på facebook förstått att alla i hemlandet firar advent med samtliga tillbehör. Blev lycklig idag, när vi under en stadspromenad fick se en grekisk adventsstjärna!  Passar bra att tillönska er en skön advent, fast vi inte har varken pepparkakor eller blinkande ljusslinga. Men, det har väl ni!

Uttala det här om ni kan!

4 kommentarer:

 1. Kul att få se en så stor riddarborg, häst med en 2 rummare i magen hihihi
  Ni verkar ha sköna dagar, trots lite regnande, ibland.
  Kram

  SvaraRadera
 2. nu tänker jag vara här och tjata på dig ;-)
  annars tappar vi ju kontakten......

  SvaraRadera
  Svar
  1. du, jag ska skicka dig bilder, har varit på ett dräktmuseum, wow!

   Radera
  2. oj oj det ser jag fram emot!
   Ha en härlig nyårsafton!

   Radera