fredag 17 februari 2012

Alko-träsket!

Vi har haft stormbyar och nederbörd med hagel stora som nötter. Jag lägger skulden på vädersajten yr.no, som lovat strålande solsken och värme. Men, det är klart, innan instrumenten i Norge har hunnit mäta hela vägen hit och rapportera tillbaka, så har vindarna vänt. Kanske dom skulle anställa någon som kan läsa i aborrfenor eller kaffesump?! Min sömn blir störd av haglens oväsen på taket och det går åt dubbelt så mycket anti age-creme på morgonen innan jag vågar frukostera med B. Idag, däremot, vaknade vi till strålande solsken och ansiktsuttrycket är återställt och fårorna borta!
Äntligen kom solen och vi flyttade ut med sudoku och kaffe!


Vi befinner oss nu i staden Marsala (arab:marsa al Allah, Allahs hamn) på västkusten, världsberömd för sitt dessertvin. Det är guidning och gratis dricka överallt, men vi aktar oss för alko-träsket. (Det räcker att vi har ett alko-chassi, husbilsfolk vet vad vi menar!) De största vinproducenterna, Florio och Pellegrino, bygger på tradition från 1700-talet, då det starka, tjockflytande vinet först framställdes. Napoleon beställde en jättelast med detta vin 1798, efter slaget vid Abukir. Det kan man kalla "segerns sötma"!        Fin p-plats vid strandpromenaden, med gratis service-station för husbilar.


Marsalavin från Pellegrino.


Dags för Karneval! Utklädda barn syns överallt.

Den man som lyckades ena landet Italien, som sedan årtusenden varit slitet i stycken av otaliga krigsfolk, var nationalhjälten Garibaldi. Med röd skjorta som stridssignal och med endast ettusen frivilliga män med hemmagjorda vapen, lyckades han slå sig fram till Rom och överlämna Sicilien och Neapel till kungadömet. En bedrift som norditalienarna än idag gnisslar tänder över. De vill bli kvitt de fattiga och penningkrävande sydlänningarna. Garibaldi landsteg i Marsala den 11 maj 1860 och till minne har man byggt det absolut fulaste monument jag skådat, jag tänker inte ens visa det på bild!
Kvällsvy in mot hamnen i Marsala. I bakgrunden ön Favignana.
Moderiktigt klädd för stadsrundan.

När vädret inte inbjuder till stadspromenader åker vi ut till småbyar vid kusten, tar på oss alla ytterkläder vi har och går långpromenader på stränderna. Ofta får vi sällskap med någon hund, som är satt att vakta en vinterstängd restaurang e.dyl. och tar en paus genom att följa med oss.
Kikar ut genom fönstret och ooppss!, där kommer en skock får
och travar disciplinerat mot dagens betesplats.
Hamnar och blå fiskebåtar var man än kommer.
Ja, inte går det att jämföra med slussarna på Dalslands kanal!


Visst är det kul när byggarna har fantasi!


Kastade mig mot framrutan för att hinna få bild
på en stolpartist! (till Lars!)

      
           
På väg till fest, men ser inte helt lycklig ut.
Är det guldskorna som blir smutsiga på den leriga bygatan?Jag har nu listat de fem bloggarna som jag vill ge utmärkelsen "Liebster blog", som jag fick av JoY:
http://annasweden.blogspot.com
http://jesssican.blogspot.com
http://femmesinfocus.blogspot.com
http://pysen73.blogspot.com
http://marmoria.blogspot.comVill du läsa om en "Hemlis"? Gå till http://www.mintur.se/medlemmar/paretmedhund
Vill du se 366 foton, som ska passa till 366 ord? http://lovephotolovepainting.blogspot.com
Vi kan sitta i timmar och titta på det mäktiga vågspelet. I bakgrunden syns Marsala. 
3 kommentarer:

 1. Jaha, det är därför en del husbilar kör lite vingligt. Att jag inte fattat det. Alkochassi! Nu har till och med Karlstad fått snö. Som givetvis regnet försöker få bort idag. Igår tog jag och Cheeta en fantastisk promenad på Vänern i underbart solsken. Det gäller att se det goda i nödvändigheten att stanna hemmavid. Kram på er!
  För resten jag hoppas att nomadliv.se snart ska komma igång igen. Ett reportage från er kanske? (Tyvärr har vi inga pengar dock...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det vet du väl att vi ställer upp! Vi vet ju arvodet: en god middag med er!

   Radera
  2. Tack för ditt levande skrivande. Vi känner det som om vi deltar med er på vårt älskade Sicilien. Sista bilden på vågorna och "gässen" som vi sjömän emellan kallar det för)) så jäkla bra bild! Det är den bilden jag alltid velat fånga! Kramar till er och känn att vi är med er därnere

   Radera