torsdag 2 februari 2012

Spa och jordbävning

Att gå in på ett kafé här, betyder att man möts av en eller flera väggtäckande tv-skärmar. I de flesta fall visas fotbollsmatcher, ibland 4 på en gång! Jag kikar då och då för att få en glimt av Zlatan, han leder skytteligan här just nu! I en nyhetssändning för en vecka sedan, fick vi se hur Verona drabbats av en
jordbävning. Så kraftig att husväggar sprack och folk var skärrade.
Vi befinner oss nu i ett område med varma källor, s k Therme. Vid de flesta källor har man byggt tjusiga spahotell, men vi fick tips om ett ställe inåt landet, Belice-dalen, där man kan njuta av varmvattnet i naturen. På väg från staden Menfi, passerade vi Montevago och San Margherita, två städer som byggts upp efter en stor jordbävning år 1968. Man har lämnat ett stort område med raserade hus, som ett minnesmärke över katastrofen och tvärs igenom löper en nybyggd paradgata, belagd med vita marmorstenar. Mycket pampigt, fast vi tyckte att det var en obegriplig kombination. 
Tack vare att det kom ett "för-skalv", hann  många människor gå ur sina hus, innan det stora skalvet kom, därför överlevde nästan alla invånarna. Som i de flesta byar, finns det en ständigt rinnande brunn med fint dricksvatten. Vi fyllde våra förråd och B tvättade till och med bilen och medan vi stod där, var det en ström av människor som fyllde stora mängder plastflaskor med det klara vattnet. En stor flock med får och getter, drivna av en herde och tre vallhundar, passerade.

Ett mycket stort område med raserade hus har lämnats som det såg ut 1968.
Mellan nybyggda hus i S Margherita är ruiner lämnade som minnen.
Ett mänskligt minne efter jordbävningen.
Den nybyggda paradgatan, tvärs igenom ruinområdet. Vem ska använda den?
Många nybyggda hus har kvar väggar av raserade hus. Här ett museum över en stor författare G Tomasi di Lampedusa, som skrivit "Leoparden", Siciliens mest berömda roman.
Samling vid brunnen för att fylla plastflaskor med det fina dricksvattnet.
Det står textat på brunnsväggen att vattnet går att dricka! Acqua potabile!
Vi fortsatte vår färd ner i dalen på serpentinvägar. Det var bördigt och grönt och skyltar talade om att här var det distrikt för apelsiner, kronärtskockor och vin.
I dalens botten låg thermen. Det var mörkt när vi kom dit, belysningen lade ett magiskt sken över den stora simbassängen och de mindre, vackert utformade badkaren i natursten. Vattnet var 40 grader, det ångade över ytan. En hel del hade sökt sig dit på söndagskvällen och låg och njöt i det strömmande vattnet eller fick massage under vattenfallen. Trots att det bara var öppet en timme till, betalade jag villigt de 90 kronorna för att få njuta den stunden. B hade ont av sin inflammerade tand och avstod. Nästa dag badade jag igen och hade hela anläggningen för mig själv! Fick veta att bassängerna byggts för 40 år sedan, före dess badade man i naturliga gropar i marken. Otroligt att tänka på att det varma vattnet strömmat så lång tid, utan att sina! Det fanns en stor camping på området, men den var stängd nu. 


Ner genom Belice-dalen på vindlande serpentinvägar.
Bördig, med odlingar av vin, apelsiner och kronärtskockor.Små hundvalpar som vill hälsa.
Route 66?


Underbara bassänger med 40-gradigt vatten mitt i djungelgrönskan.

Skönt att sitta under vattenfallen och bli masserad på ryggen!
Läs vår andra blogg om "tandvärk och ryssar" på www.mintur.se/medlemmar/paretmedhund

Vi har fått en utmärkelse för vår blogg
av JoY=Jakob och Yvonné. Tack, det är fantastiskt roligt!
blogg.http://www.joytillsammans.blogspot.com/2012/01/en-award.html
Vi ska nu skicka denna Award till 5 bloggar, med max 200 läsare, 
det ska bli ett nöje! Återkommer med den listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar