lördag 17 december 2011

EU i ödebygd?

När vi åker utefter kusterna på Sicilien, på slingrande, gropiga, avsmalnande vägar, dyker det ofta upp en skylt med Marina eller Porto (hamn). Vår nyfikenhet tar ett jätteskutt och vi säger unisont: -Vi åker ner och tittar! Sagt och gjort, vi svänger ner på ännu smalare och gropigare vägar. Får ibland vända. Vägen har en kraftig, låst bom eller smalnar av så att bara minsta Fiaten tar sig fram. Men, för det mesta, när vi passerat ödegårdar och sumpmarker, ser vi plötsligt havet och därmed.......ja, vi bara stirrar på anläggningen framför oss. Asfalterade parkeringar med turistbussar, flotta konferensanläggningar, påkostade strandpromenader med planteringar värdiga en botanisk trädgård. Och så båtar: lyxiga, vräkiga, topputrustade, mahognyglänsande ligger de där, rad på rad vid bryggor i ädelträ. -EU-pengar, säger vi avundsjukt och slukar härligheten.
Flera enormt stora segelbåtar glider in till kajen. En stor grupp vardagsklädda människor hjälps iland av proffsseglare med sponsortröjor. Vad kostar det att få uppleva havskappsegling i några timmar? Kanske konferensens huvudnummer?! Vi gissar att rikt folk från storstäderna har sina båtar liggande i dessa hamnar, kanske av platsbrist eller att det är billigare. Men vi älskar att flanera här, jag låtsas att vi äger en av lyxbåtarna och bara rastar hunden på kajen, innan vi går ombord och vänder stäven ut mot havet!
Är man inte sjösjuk, så kan man lätt bli på strandpromenaden!
Vet inte vad denna vackra blomma heter.

Vilka fina stenarbeten!

Nya, evighetslånga bryggor i ädelträ.

Mjuka, rundade murar överallt. Sköna sittplatser i solvärmen.


Vi passerade denna borg och undrar: är den antik eller en modern kopia?
Nu har vi kommit till sydöstra spetsen av Sicilien: Marzamemi, en genuin fiskarby, där man förr fångade tonfisk i bukten, (på vilket vis fisket gick till, ska jag inte berätta för er!) Marken i hela gamla stadsdelen är belagd med stora gatstenar, det måste ha varit ett enormt arbete! Vattnet i hamnbassängen är högt och sköljer stenarna blanka. De små hukande stenhusen innehåller nu boutiqer, caféer och restauranger. Vinden blåser snålt idag, korta skurar med tunt regn, gör att ingen flanerar i de pittoreska gränderna. Affärsidkarna står frusna i dörrarna och väntar på kvällen, på stängningstimmen. En ropar åt en stor hund som skäller på Kajsa. Hon travar värdigt vidare. Bryr sig inte.
Ställplats: N 36.74389° E 15.11729°
Läs om "Världens vackraste" på http://www.mintur.se/medlemmar/paretmedhund.

Fönsterluckorna är absolut Chabby Chic! Lätt att göra själv, liksom blomlådorna!
Enorma ytor med vacker gatsten. Runt torgen finns affärer och caféer i de små lerhusen.
Så här ska en riktig "torggran" se ut!

Fiffigt: skuggtak och blomhylla i ett!

4 kommentarer:

 1. Jag har lite svårt att se riktigt på fotot men goggla på palmlilja.
  /Anna

  SvaraRadera
 2. Vi har upptäckt er blogg, det är alltid lika kul att följa alla som är ute på resor med sina husbilar, speciellt de som åker söderut. Ha en riktigt fin Jul önskar vi er.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Kul att ha hittat en blogg om Sicilien, dit tänker vi åka till våren. Ska fortsätta att läsa din blogg bakåt i tiden :-) Ha en trevlig Jul och ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 4. HEJ ALLA! God Jul till er också! Jag säger bara en sak: tack kära ängel som har fört oss till Sicilien!

  SvaraRadera