fredag 9 december 2011

Två stora: Etna och Ikea!

Den första storheten som möter den som åker längs Siciliens östkust är vulkanen Etna, en av världens största, fortfarande aktiva vulkan. 3.370 meter över havet sträcker sig den snöklädda toppen. Ibland flåsande ut en svaveldoftande andedräkt, ibland frustande ut både gnistor och bolmande rök. Otaliga gånger har Etna haft utbrott och begravt stora områden i glödande lava. Fastän tusentals människor har omkommit, fortsätter man att bygga bostäder på sluttningarna, som om senaste utbrottet var det sista. Romarna trodde att Vulcan (eldens gud) hade sin smedja i berget. Etna är 6 mil i diameter och det finns många kratrar.


Den pysande, rykande vulkanen Etna
Inte undra på att hus rasar iväg nerför branterna!
Äntligen nere vid kusten, efter körning på snirkliga bergsvägar.

Ofta ligger Etna dold i moln och dimmor, men vid klart väder är den en vacker syn!
                          
Den andra storheten på östkusten är Ikea of Sweden, strax utanför storstaden Catania. Vårt mottagande där lämnar mycket att önska. Fast jag viftade med Family-kortet och uttalade felfritt: sono svedese, hördes inga fanfarer, ingen röd matta rullades ut och det enda jag bjöds på var svenskt kaffe! Vi var 9-10 husbilar som övernattade utanför Ikea. Det var annat än på några västsvenska köpcentrum, där vi blivit både bortkörda och bötfällda! Vi gick en runda på varuhuset på kvällen, nyfiken på vad möbler och prylar skulle heta på italienska. De kära, gamla namnen fanns kvar! Billy, Klippan och Eketorp, som ljuv musik.....Vi tjuvlyssnade på hur italienarna uttalade alla svenska namn: torta, tåårrta, thooortaa, när de stod vid frysdisken och kollade prinsesstårtorna.
B kramar sitt knäcke under den enorma Ikea-masten.

Många husbilar använde Ikea som ställplats.
De hade märkt upp platser för husbilar

Gashällar och medelhavskakel - inte så svenskt.


En kille låg gömd bland gose-djuren och skrämde folk.

 Jag har aldrig sett så mycket folk på ett svenskt Ikea, som på detta i Catania. En torsdag kväll! Fredag morron var P-platsen full redan före öppningsdags. Hundratals små Fiat, oftast med 2-4 kvinnor i, kom i långa rader. Hur skulle de få med sig platta paket hem i minibilarna? Eller skulle de bara hit och äta svenskt julbord för 140 kronor? Vi handlade naturligtvis våra favoriter: B köpte 6 burkar lingonsylt för 100 kronor, jag tog en burk med världens godaste pepparrotssås och naturligtvis så slank det med ett paket Leksands knäcke!

Kära gamla Billy! Italienarna får vackert lära sig svenska!Här sätter man babyn, medan mamma sitter på toan.

Läs om "Vindlande vulkanvägar" på www.boihusbil.blogspot.com

4 kommentarer:

 1. Glöm inte Luciafirandet i Siracusa den 13 dec!
  Kram Christina

  SvaraRadera
 2. Märkligt att man alltid hamnar på IKEA var man än befinner sig i världen...

  SvaraRadera
 3. Tack, Christina! Jag undrade om det firas på söndag eller 13:e! Var är processionen nånstans???

  SvaraRadera
 4. Luciafirandet på Sicilien är samma dag som i Sverige 13 dec.I Siracusa går man i stor cortege med den enormt stora silverstatyn av just Lucia, som man kan se i Domkyrkan i Siracusa. Dessvärre kan jag inte säga vilken tid firandet börjar, men ni kan nog fråga er fram angående detta eftersom det är ett stort firande därnere.

  SvaraRadera