fredag 23 december 2011

Snö och hagel!

Vi beslöt oss för att åka sju mil inåt landet, till Piazza Armerina. Där finns en två tusen år gammal villa, som hyste flera badanläggningar. De var dekorerade med olika motiv i mosaik, inte mindre än 3.500 kv.meter! Jag älskar mosaik (har ärvt en nedlagd kakelaffär!) och ville bl.a. absolut se motiven med kvinnor i bikini som spelade handboll. Vägen dit var vacker - böljande kullar, odlingar, grönt och skönt. Staden var gammal, med en pampig kyrka högst upp, ovanligt nog målad i stilrent blått och vitt och inte de vanliga guldsprakande, röda och murriga färgtonerna. Gränderna var trånga, bilarna släng-parkerade, svängarna 180-gradiga och efter att ha försökt att leta oss ut mot Villa Romana, har KAK beslutat att ge B medalj i 7:e storleken, för sitt enastående körsätt i barockstäder! Det berömda dasspapperet var hela tiden emellan vår bil och backspeglarna och andra bilar, husväggar, träd och vägskyltar. Vid ett tillfälle kom ett bodbiträde utrusande och skrek - vi höll på att ta med oss deras julgran, när vi försökte svänga runt ett gathörn!

Underbart vackra odlingslandskap på väg norrut.

Vi kom aldrig ut till badvillan. Tre dagar höll vi ut i Armerina: nollgradigt och blåsigt, det haglade, snöade och regnade i ett! Inte en chans att ta ut cykeln, för att på det sättet försöka hitta detta berömda UNESCO-arv. Vi stod parkerade på ett stort torg. 
Runt oss kom små lastbilar körande och bullade upp frukt och grönsaker i oändliga rader. Vi köpte kassar med apelsiner för 6 kr/kilo, jag köpte kaktusfikon och fick fingertopparna fulla av hullingar när jag skulle skala dom! Vi satt och studerade folklivet, förvånades och förfärades, undrade och pekade. Jordärtsskockor, svartrötter (?) och klementiner bars hem i överfulla kassar, en asiatisk pojke drog runt en vagn med bonzaier, en afrikan gick med en keps och tiggde pengar. Kyrkklockorna ringde, gubbarna hade sina oändliga diskussioner och lösa hundar följde trafikreglerna och överlevde ännu en dag. Jag köpte fänkål. "Finocchio", sa säljaren. "Va, pinocchio", sa jag och säljaren skakade på huvudet och skrattade. 
En kväll small ett stort fyrverkeri femtio meter från bilen, musikkåren spelade och Kajsa var hysterisk. Nej, sa vi, detta väder är ju som i Sverige. Vi drar ner till kusten igen, till solen och värmen. Det är ju ändå julafton snart, vi ska väl inte frysa!

Hela gänget KGB, Kajsa, Gunilla och Bosse önskar alla läsare God Jul och Gott Nytt År!
Läs om "MC-fantom" på http://www.mintur.se/medlemmar/paretmedhund

Dramatiska färger i åskväder.
En lärare hyfsar till en elev och får samtidigt se mig med kameran!
Vi fick inte se villan med all mosaik, men det fanns ju annat...
.
Dagen efter att någon lämnat jordelivet, klistras en annons upp  på någon central plats.  Begravningen sker samma dag.
Kvällshimlen från kyrkbacken.

Ovanlig kyrkointeriör: vitt och ljusblått.
Byggstenarna i kyrkomuren förankras med järnband.

En "villa" som racerföraren Schumacher lär ha köpt! Ligger i byn Portopalo.
Dags att ropa på Bosse: "Lunchen är serverad"!
Här har man grävt bort en massa jord, men sparat pelare där telefonstolparna står!


Vilken fräck julklapp för en cykelfantast!


Bosse och Kajsa önskar God Jul!

3 kommentarer:

 1. Kul att få följa er resa tar till oss alla tips vi kan få.
  En riktigt God Jul önskar vi er också!

  SvaraRadera
 2. Orust, Julafton, klarblå himmel, sol från kl. 10-14, temp. +7gr.C (skall bli tio imorgon)och ändå längtar vi till Italia. Vår planer tar form, 1:a Mars är spikat!
  Gunilla, Kajsa och Bosse önskas en Himla God Jul och ett Spännande Nytt År från Stina, Bonnie och Julian

  SvaraRadera
 3. Tack för hälsningar! Allt gott till er!

  SvaraRadera